Gå videre til innhold
Foto:Morten Brakestad
Foto:Morten Brakestad

Pressemelding -

Gyldendal overtar hele eierskap av Forlagssentralen

Aschehoug og Gyldendal, som i dag har delt eierskap (50/50) i Forlagssentralen, har inngått en intensjonsavtale om at Gyldendal overtar hele eierskapet. Forlagssentralen er en ledende distributør av bøker i Norge.

Digitale tjenester, strømming av lydbøker og netthandel har bidratt til vekst i bokbransjen de siste årene. Papirboken står likevel sterkt og er sentral i formidlingen av kunnskap og kultur i Norge. Effektiv og god logistikk av bøker og varer til butikker og gjennom netthandel blir stadig viktigere for bransjen.

- I Norge har vi i dag blant Europas beste distribusjonsløsninger for bøker, men vi ser en rask utvikling innen logistikk og vi skal arbeide videre for å sikre at Forlagssentralen er en konkurransedyktig aktør, forteller Gyldendals konsernsjef i John Tørres Thuv.

- Gjennom digitale formater som e-bøker og lydbøker har bokbransjen snudd nedgang til vekst i volumene de siste årene. Papirboka vil fortsatt være den viktigste inntektskilden for bransjen i uoverskuelig fremtid, men volumene vil trolig fortsette å falle noe år for år. For å sikre at dette ikke går ut over bredden i produksjonen av bøker og tilgangen i hele vårt langstrakte land er det avgjørende at vi utvikler så gode og effektive løsninger som mulig, forteller Thuv.

Forlagssentralen understreker at de fortsetter sin ambisjon om å være Norges største bokdistributør, og vil utføre ledende distribusjons- og logistikktjenester for de om lag 200 store og små forlagene som i dag er kunder. Aschehoug vil fortsette å være en viktig kunde av Forlagssentralen.

- Forlagssentralen skal fortsette å være en distributør som alle forlag og salgsledd kan benytte. Vi skal arbeide videre for å utvikle så gode og effektive distribusjonsløsninger som mulig og vi ønsker derfor også nye kunder og samarbeidspartnere velkommen, sier administrerende direktør i Forlagssentralen, Hans Kristian Hallén-Hasaas.

Forlagssentralen har 90 ansatte og holder til på Regnbuen industriområde på Langhus. Anlegget på 16.000 kvm rommer til enhver tid om lag 13 millioner bøker fordelt på ca. 22.000 titler. Anlegget er et av de mest moderne distribusjonssentre for bøker i Europa og skal ytterligere tilpasses fremtidens distribusjonsmønster. I 2019 utgjorde omsetningen 162 millioner kroner med et netto årsresultat på 4,3 millioner kroner.

Transaksjonen forutsetter endelig godkjenning fra Konkurransetilsynet.

Emner


Gyldendal er Norges ledende konsern i bokbransjen. Vårt hovedmål er å skape og formidle verdier innenfor kultur- og kunnskapsfeltet.

Pressekontakt

Camilla Bruseland

Camilla Bruseland

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 977 17 997
Gyldendal
Sehesteds gate 4
0164 Oslo
Norge