Gå videre til innhold
Foto: Thomas Brun NTB Scanpix
Foto: Thomas Brun NTB Scanpix

Nyhet -

Medarbeiderne – nøkkelen til suksess

Åshild Egerdals ambisjon har vært å skape et standardverk for HR-faget, og den primære målgruppen er studenter og HR-medarbeidere. – Ledere, tillitsvalgte og verneombud vil også ha nytte av denne boken, sier hun.

Åshild Egerdal (55) jobber som organisasjonsdirektør i Landbruksdirektoratet og har mange års erfaring fra HR-arbeid i ulike virksomheter. Hun har en cand.mag. i psykologi og økonomi pluss en master i ledelse og spesialisering i organisasjonspsykologi, arbeidsrett og strategisk ledelse fra BI. – Jeg bruker min kompetanse både i arbeidshverdagen min og som foreleser, sier Egerdal. På kveldstid jobber hun ved Høgskolen i Østfold, hvor hun er ansvarlig for videreutdanningsstudier i personal- og administrasjonsledelse, organisasjonspsykologi og juss i arbeidslivet.

Topptungt team
Nylig debuterte hun også som fagbokredaktør for HR-boka. Med på laget har hun fått med seg syv bidragsytere med erfaring fra privat og offentlig sektor. Her er både HR-direktører, HR-sjefer, jurister og seniormedarbeidere representert. – Ingen av disse er forskere eller professorer, og det er nok litt utradisjonelt i en akademisk lærebok. Medforfatterne mine har derimot bred og tung HR-erfaring. Det er likevel viktig å understreke at alt som formidles i boken, er bygd på forskning, samtidig som innholdet bygger på arbeidserfaringene til forfatterne. Dette er en bok som tar pulsen på arbeidslivet, sier Egerdal. HR-boka bygger dessuten på Rigmor E. Grimsøs lærebok Personaladministrasjon. Teori og praksis. Den ble første gang gitt ut i 2000 og har fram til nå vært den ledende fagboken på personalområdet.

– Svært mange HR-medarbeidere har et forhold til hennes bok, men etter hvert har den blitt litt gammeldags. Jeg har hatt gleden av å samarbeide med Grimsø og fikk arve hennes bokkonsept. HR-boka har noen av de samme temaene, men også en del nye. Tanken er den skal fungere både som lærebok og som oppslagsverk, sier Egerdal.

Rammebetingelser 
HR-boka tar for seg alle områder som omfattes av HR-feltet – alt fra oppbygging av en merkevare til konflikthåndtering, mangfoldsarbeid, kompetanseutvikling, belønningssystemer og arbeidsrett. HR handler ikke bare om å finne de rette menneskene, men også om hvordan du utvikler og tar vare på dem og eventuelt avvikler arbeidsforholdet når det er nødvendig, sier Egerdal. Boken tar også for seg temaer som personalpolitikk, medarbeidersamtaler, kompetanseutvikling, konflikthåndtering, medbestemmelse og HMS. – Det går ikke an å jobbe med menneskelige ressurser uten å forholde seg til rammebetingelsene. De omfatter alt fra lovverket til markedet bedriften opererer i, om bedriften produserer varer eller tjenester, og om det er en privat eller offentlig virksomhet. Alle disse faktorene påvirker HR-arbeidet, sier Egerdal.

Viktig ressurs 
Hun har også lagt merke til økt oppmerksomhet om den digitale revolusjonen og den teknologiske utviklingen, som går stadig raskere. – Mange ser for seg at operasjonelle oppgaver som i dag utføres av mennesker, vil forsvinne i framtidens arbeidsliv. I denne transformasjonen er det lett å fokusere på teknologi og tilgang på kapital for å håndtere denne utviklingen. Mange glemmer at det er medarbeiderne, det vil si hodene til folk, som faktisk skal utvikle denne teknologien! Til syvende og sist er det medarbeidernes kompetanse og motivasjon som avgjør om du lykkes. Derfor er HR og personalledelse utrolig viktig, sier Egerdal.

Tekst: Irina Lee - Intervjuet er først publisert i VIT nr. 2- 2017

Kjøp boken her

Related links

Emner

Tags


Gyldendal Akademisk er Norges ledende universitets- og høgskoleforlag. Vi dekker et vidt spekter av fagområder, og vi gir deg kompetanse for fremtiden med den mest oppdaterte faglitteraturen og de gode pedagogiske verktøyene.

Bestill presseeksemplarer her

Pressekontakt

Susann Hansen

Susann Hansen

Markedsansvarlig Handelshøyskole Handelshøyskole 99011183