Gå videre til innhold
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nyhet -

Hvordan kan du oppdage om ungdommen din eksperimenterer med rus?

«Man har ikke feilet som foreldre om man har en ungdom som drikker alkohol, men man kan bidra mye ved å bevisstgjøre ungdommen om hva rus er. Og særlig viktig er det å forstå hva rusen brukes til. Bruker ungdommen rus, eller tar han rus? Med det mener vi at rusen kan være en opplevelse der og da. Men når rusen blir en utvei, en løsning, må man følge tett opp. Dersom man får ungdom til å reflektere rundt dette og bli bevisst eget forhold til rus, kan man i større grad avdekke dem som står i fare for å utvikle et rusproblem», sier politioverbetjent Anne M. Ansok ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon.

Hvis du over tid opplever at du mister dialogen med ungdommen din, kan det være grunn til å følge litt ekstra med på ham. Kanskje trekker han seg unna, deler lite med deg, er trett og slapp eller endrer adferds- og reaksjonsmønster i forhold til tidligere. Det kan være i forbindelse med skolen, at han skulker eller blir helt uinteressert i skolearbeid. Eller det kan være at han plutselig får nye venner og samtidig ikke ønsker å opprettholde kontakten med de gamle. Kanskje oppdager du at han endrer forholdet til sin egen hygiene eller helse, også når det gjelder mat og søvn.

Mange av disse signalene kan være helt udramatiske og en del av den generelle «ombyggingen» ungdommene går igjennom. Du skal gi ham fred og rom til å utvikle seg og være for seg selv. Han skal slippe å føle at du overvåker ham, samtidig er det viktig at du skånsomt følger med på det som skjer med ham. Ved å opprettholde den fysiske nærheten kan du oppdage mye mer enn du tror. Han vil kanskje ikke ha nattaklemmen lenger, men gå allikevel inn og gi den til ham. Ta på ham, klem og vær nær – også fysisk – i ungdomsårene, som da han var liten. Da kan du lukte og kjenne på hva som foregår. Bruk sansene dine omsorgsfullt, da kan du oppdage ganske mye. Du vil også høste fordeler av nærheten senere, når han er over den verste tenåringsfasen og dere gjenopptar det nære forholdet. Særlig hvis han er en risikosøker og nysgjerrig på å kaste seg ut i alt han ikke kjenner, kan dette være en måte å følge ham på. I tillegg skal du selvfølgelig følge med på pengeforbruk og endringer i vekt eller tilstedeværelse.

Blir han for eksempel spesielt sløv, glemmer avtaler, trår over grenser eller skulker skolen, kan du først fortelle ham om din bekymring. Uten å mistro eller beskylde ham for noe forsøker du å spørre ham om hvordan han har det og hva som skjer. Får du ikke svar, kan det være greit med en tur til fastlegen for å sjekke helsen. Mange ganger kan det være lettere for ham å snakke med andre som står dere nær. Vi er så tett på hverandre i familien, og så følelsesmessig involvert i hverandre, at når det først låser seg kan det være lettere å åpne seg for andre. Det viktigste er at han får satt ord på hvordan han har det, ikke om det er deg han velger å snakke med. Særlig i faser hvor du kanskje har utfordringer selv, kan det være lettere for tenåringen å snakke med andre.

Du får flere tips og råd til å takle ungdomstiden på en god måte i boken Hjelp! Tenåring i huset.

Tekst skrevet av forfatter Line Langaard Solberg.Related links

Emner

Tags

Pressekontakt

Camilla Bruseland

Camilla Bruseland

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 977 17 997
Anne Kathrine Aabel Vikanes

Anne Kathrine Aabel Vikanes

Pressekontakt Markedssjef Gyldendal Akademisk 98 21 82 69
Anja Økland

Anja Økland

Pressekontakt Markedsansvarlig Kommunikasjon Kommunikasjon 45201339

Relaterte nyheter

Gyldendal
Sehesteds gate 4
0164 Oslo
Norge