Gå videre til innhold
 FOTO: ANDREA STEEN HOLST
FOTO: ANDREA STEEN HOLST

Nyhet -

Hvilken farge er du?

Glem fargesirkelen. Nå er det rødt, gult, grønt og blått som gjelder. I Sverige har over en halv million mennesker kjøpt Omgitt av idioter for å finne ut av hva slags personlighetstype de selv har, og hvordan de bedre kan kommunisere med andre. Forfatter Thomas Erikson har endelig skapt kioskvelteren han har drømt om, og er klar for det samme i Norge.

Hvem er jeg, egentlig? Hvordan oppfatter andre meg? Og hvorfor er det slik at det av og til føles som om alle andre i rommet er idioter? De skjønner jo ikke hva jeg sier!

– Forklaringen er at vi er grunnleggende forskjellige og kommuniserer helt ulikt. Da oppstår mange misforståelser, sier Thomas Erikson. Forfatteren, foredragsholderen, lederutvikleren og coachen er i Oslo for å presentere den norske oversettelsen. I Omgitt av idioter deler han oss inn i farger: Rød; med en tendens til å dominere alle rundt seg, gul og impulsiv, utadvendt og pratsom. Blå; ryddig og analytisk, og grønn; stabil, tålmodig og kanskje litt treg. Noen mener at alt dette er noe jeg har funnet på selv. Da har de ikke lest den. Andre er rasende fordi de mener at man ikke skal sortere folk i ulike båser.

– Jeg har ikke funnet på noe nytt, sier Erikson. Bakgrunnen for boken er velprøvde teorier om personlighetstyper skapt av blant annet psykoanalytikeren Carl Gustav Jung og den amerikanske psykologen William Moulton Marston. Utfordringene kommer ofte på arbeidsplassen der vi sammen skal nå et mål, men ulikhetene våre stikker kjepper i hjulene for godt samarbeid og gode resultater.

– Kort sagt: En rød person kan være nådeløs, vil videre, se resultater. En grønn person, som er opptatt av gode relasjoner vil ofte ha det svært dårlig sammen med en rød. Den gule har visjoner og lever i fremtiden, men klarer ofte ikke å lande planene. Den blå har ingen visjoner men vil ha fakta på bordet, elsker detaljer. De gule hater detaljer. Det sier seg selv at det blir bråk.

Etter flere år som lederutvikler og coach innså Thomas Erikson at markedet manglet en forståelig og lett bok om tematikken. Han måtte slåss for å beholde tittelen, og gradvis ble Omgitt av idioter en snakkis i Sverige. Det som han tenkte skulle bli et slags visittkort i jobben som konsulent, ble en kjempesuksess. De siste fire årene har boken solgt over 500 000 eksemplarer i nabolandet. I 2017 toppet den pocketlisten, og nå er den solgt til27 land. Erikson selv smiler av dette. At fargene kunne være så smittsomme.

Ga ikke opp
De fleste elsker boken, noen hater den.

– Noen mener at alt dette er noe jeg har funnet på selv. Da har de ikke lest den. Andre er rasende fordi de mener at man ikke skal sortere folk i ulike båser. Men dette er ingen dyp psykologisk analyse, kun en metodikk slik at vi skal kunne kommunisere bedre, sier Erikson som også har skrevet flere krimbøker. Som barn drømte han om å bli forfatter. Stephen King var det store forbildet. Da han for 27 år siden skulle bli far skrev han sin første fortelling – en skikkelig spøkelseshistorie som ingen ville ha. Det skulle gå 20 år og 10 refuserte manus før han han ble antatt. I debutboken er lederutvikleren Alex King – oppkalt etter sønnen Alex og grøsserhelten King - hovedperson, en slags antihelt som også løser krimgåter og er opptatt av de fire fargene. Fire bøker er det blitt om Alex. I tillegg har han gitt ut to krimbøker sammen med sin kone, Christina Erikson.

– Du skriver om natten og gir ikke opp. Hva slags farge har du selv?

– Den blå siden av meg la planen. Den røde pisket meg til å fortsette – og den gule gir meg energi, sier Erikson og understreker at de fleste kan være en kombinasjon av flere farger. Selv er han mest blå og rød, og ganske mye gul.

Suksessen med Omgitt av idioter er nesten litt uvirkelig. Som da han for kort tid siden satt på et tog fra Stockholm til Skåne og la merke til en mann som satt og lo høyt for seg selv en rad bortenfor. Erikson kikket over setet og så at han satt og leste hans bok. – «Er den bra», spurte jeg. «Jättebra», svarte han og begynte å forelese for meg. «Den må du kjøpe», sa han. Jeg takket for tipset, men lot meg ikke til kjenne. Da ville han ha kjent seg dum.

– Løft blikket
I boken bruker Erikson en rekker episoder og personer fra virkeligheten. Den gule søsteren hans er en gjenganger. Så også røde Sture, næringslivslederen som virkelig mente at han var omgitt av idioter og dermed er opphav til boktittelen.

– Den rødeste personen jeg noen gang har møtt beskrev jeg i min første krimroman. Han var styreleder i et firma jeg hadde da, og var bare rød, ingenting annet. Forlaget mente at han var for ekstrem, lite troverdig og strøk han fra manuskriptet. Uten innsikt i hvordan det henger sammen, kan det bli tøft med slike mennesker. Mange tolker de røde feil. De er ikke tyranner, men uforsiktige i relasjoner.
I boken beskriver Erikson en rekke knep: Vil du tilpasse seg den røde, bør man få opp farten og være mer rett på sak. En gul person vil sette pris på latter og en vennlig atmosfære, by på deg selv. I tillegg bør du kanskje hjelpe vedkommende til å komme i gang med en konkret sak. En grønn person trenger trygghet, ro og fred for å ha det bra, og forslag om forandring bør kommer gradvis. Har du en blå kollega bør du holde deg til fakta og forberede deg godt. Slurv vitner om dårlig kvalitet.
– Det viktigste du kan gjøre er å løfte blikket, se hvordan du selv fungerer sammen med andre mennesker. Det som irriterer deg med andre sier faktisk mer om deg selv enn om dem.

– Hvordan forholder du deg til egne farger?
– Fravær av grønt gjør at jeg ikke tviler særlig mye på meg selv. Nå hopper jeg mellom fargene. Noen ganger må jeg være blå, andre ganger rød – kjør på, hva venter du på, sier jeg til meg selv.

Mens Omgitt av idioter når leserne i Norge, er Erikson brennaktuell i Sverige med sin nye bok Omgitt av psykopater. Men det er en annen historie som vi kan lese når den kommer ut på Gyldendal til neste år.

Hvilken farge er du?

TEKST: ELSEBETH DANIELSEN

Teksten er publisert først i VIT nr. 1 - 2018

Related links

Emner

Tags


Gyldendal Akademisk er Norges ledende universitets- og høgskoleforlag. Vi dekker et vidt spekter av fagområder, og vi gir deg kompetanse for fremtiden med den mest oppdaterte faglitteraturen og de gode pedagogiske verktøyene.

Bestill presseeksemplarer her

Pressekontakt

Anne Kathrine Aabel Vikanes

Anne Kathrine Aabel Vikanes

Pressekontakt Markedssjef Gyldendal Akademisk 98 21 82 69