
Nyhet -
Et verktøy for lederutvikling
Gode og trygge ledere ser, verdsetter og involverer medarbeidere. Kunnskap om og trening i hvordan disse faktorene kan etterleves, bør derfor være av stor interesse for alle ledere som er opptatt av å legge til rette for at medarbeidere skal mestre jobben best mulig.
Det å lære seg å lede andre mennesker, slik at de faktisk mestrer og yter best mulig i egen jobbutførelse og i samspill med andre, ved å øve på praktiske eksempler fra lederhverdagen før man setter i gang, er noe de aller fleste ledere ikke gis anledning til før de begynner å lede andre. Gode og trygge ledere ser, verdsetter, involverer og utfordrer medarbeidere slik at de mestrer best mulig ut fra deres egne forutsetninger og til beste for virksomheten. For å få til det på en god måte, mener forfatterne av boken Mestringsledelse i praksis det er helt nødvendig å stoppe opp og trene på ulike forhold som har betydning i utøvelsen av daglig ledelse. Det handler om ledelsesmobilisering som er å bli bevisst på lederrollen ved å trene, lære, reflektere og korrigere på en systematisk måte, over tid og sammen med andre.
Hovedmålet med denne boka er å gi ledere en praktisk håndbok med ulike øvelser, råd og tips, og som i tillegg inviterer til refleksjon og retter oppmerksomheten mot hvordan man kan bruke sentrale forskningsbaserte faktorer i egen lederutvikling. Boka er ment å være en «gjøre-selv-bok» som kan brukes som en verktøykasse – individuelt eller sammen med andre. |
Skal ledertrening oppleves som nyttig, og skal treningen også kunne ses i en større sammenheng, er det viktig å ha en god verktøykasse. I boken presenteres 11 aktuelle verktøy med til sammen 26 ulike øvelser som kan benyttes i egentrening og i arbeidet med lederutvikling. Noen verktøy er individuelle, mens andre skal gjennomføres i mindre eller større ledergrupper. Noen kan også tilpasses helt opp til en 360-graders evaluering. Flere verktøy kan med fordel gjennomføres i egen medarbeidergruppe.
Det følger med en forklaring til hvert enkelt verktøy der det fremkommer hva som er målet med øvelsen, hvem som er målgruppe, om det forutsettes forberedelser, fremgangsmåte og/eller spilleregler og videre oppfølging. De ulike verktøy og øvelser må ikke gjennomføres i en bestemt rekkefølge, og noen kan med fordel også gjennomføres flere ganger.
Eksempel på øvelse om forbedringsstatus:
Øvelse 10: Forbedringer
Det finne ulike måter å utføre oppgaver på, og ofte settes det i gang nye tiltak fremfor å evaluere det som allerede er gjort. Kontinuerlig forbedringsarbeid handler om å jobbe effektivt og smart, kutte unødvendige ledd og alltid se etter forbedringspunkter.
Fremgangsmåte:
1. Still deg selv følgende spørsmål hver uke: Hva har vi gjort denne uken som kunne vært gjort annerledes?
2. Hva er årsaken til at jeg velger akkurat dette?
3. Noter dette i eget skjema.
4. Diskuter resultatet med egen medarbeidergruppe, en kollega, leder eller ledergruppen i avtalt møte ca. hver 4. måned.
5. Bli enige om det bør igangsettes noen tiltak for å endre rutiner, praksis eller ansvarsfordeling basert på det som kommer frem av diskusjonen.
6. Bli enige om hvordan dette skal følges opp.
Videre oppfølging:
Øvelsen bør pågå kontinuerlig over en lengre periode. Det bør avklares i forkant hvordan dette skal følges opp.
Øvelsen kan også gjennomføres sammen med andre som fast punkt på agendaen i et møte eller på en samling. Viktig at øvelsen pågår kontinuerlig over en periode med faste tidspunkt for evaluering.
Utdrag fra boken Mestringsledelse i praksis av Marianne Hauan Molstad, Kjetil Spangberg
Kjøp boken her |
Related links
Emner
Tags
Gyldendal Akademisk er Norges ledende universitets- og høgskoleforlag. Vi dekker et vidt spekter av fagområder, og vi gir deg kompetanse for fremtiden med den mest oppdaterte faglitteraturen og de gode pedagogiske verktøyene.
Bestill presseeksemplarer her.
