Gå videre til innhold
Foto: Paul Lund
Foto: Paul Lund

Blogginnlegg -

Student + bokhandel = sant

Akademikakjeden består av 53 bokhandlere på campuser rundt om i hele Norge, fra Kristiansand i Sør til Tromsø i Nord. Akademika er en fagbokhandel med kvalifiserte og dyktige fagarbeidere som kjenner studentene, foreleserne, utdanningene og fagmiljøene.

I disse dager er det forberedelser til semesterstarten i august som har fullt fokus. Studentene er ferdige med eksamen og tar en velfortjent sommerferie, mens vi jobber med å få alt på plass til de kommer tilbake. Semesterstart er som jul, nyttårsaften, bursdag og 17. mai på en gang for oss i Akademikakjeden.
Vi jobber hele året for å sikre studentene pensumbøker, fagbøker og ellers alt annet de trenger til sine studier.

Forberedelsene varierer noe fra campus til campus men begynner som oftest med kontakt med forelesere for å hente inn pensumlister. De fagansvarlige i butikk kontrollerer og sjekker listene. Vi melder fortløpende tilbake til foreleser om bøker som ikke kan skaffes, nye utgaver eller andre endringer. 

I 2016 registrerte vi 10.668 pensumlister, disse bestod av 15.804 ulike utgivelser. 6.334 av utgivelsene kom fra mer enn 180 ulike norske utgivere mens 8.183 titler kom fra utlandet. De øvrige 1.287 titlene er i hovedsak kompendier.


Så fort vi har oversikt over pensum i et fag kontakter vi forlagene i inn- og utland for å forsikre oss at alle titlene kan skaffes. Vi opplever ganske ofte at det ikke er nok bøker på lager og at nye opptrykk må bestilles. Mange av de utenlandske leverandørene har lager rundt omkring i verden og vi må sørge for at bøkene er hos oss i god tid før studentene trenger dem. 

Vår store suksess er pensum- og bokpakker. Her gjør vi det enkelt for studentene og samler det de trenger til hvert kurs i en pakke. Pakkene har en ekstra god pris når studentene kjøper alle bøkene samlet. Vi jobber sammen med foreleser for å lage disse pakkene.
Det viser seg at pga. pensumpakkene kjøper studenten pensumet sitt tidligere. Flere forelesere melder tilbake til oss at de ser at pensumpakkene gjør at studentene faktisk kjøper det de trenger og at dette fører til bedre eksamensresultater.

I følge SSB var det nesten 300.000 som studerte på høyere utdanning i 2016 og 33% av befolkningen over 16 år hadde utdanning på Universitets- og høgskolenivå. En fin økning fra 26% i 2006. Det har i denne perioden vært en stor økning i antall studenter fra utlandet.


For noen år tilbake måtte også elever ved den videregående skole kjøpe sine skolebøker, mens dagens nye studenter har aldri kjøpt en pensumbok tidligere. Pensum er en sjokkartet opplevelse for mange, da bøkene gjerne er store, tunge, dyre og gjerne på engelsk, i tillegg til lange og til tider uoversiktlige og uforståelige pensumlister. Absolutt alt er nytt for de nye studentene, mange har også flyttet hjemmefra for første gang og befinner seg kanskje i en ny by. Vi arbeider tett sammen med faddergruppene og foreleserne for å få ut informasjonen om hva studentene trenger og at vi kan bistå studentene med informasjon for å gjøre dette litt lettere for dem.

Vi ser at studentene tilbringer mindre tid på campus nå enn for noen år tilbake. En del forelesninger streames til video, mindre er lagt opp obligatorisk, det er mer samlingsbasert undervisning og undervisning skjer på mange forskjellige steder og plattformer. Vi jobber med å treffe studentene der de befinner seg. Vi har hvert semester en rekke pop-up butikker. Da vi tar bøker og materiell med oss til ulike steder og sørger for at studentene skal ha et godt tilbud også utenfor campus.

Netthandel er økende også i Norge. Vi tilbyr bøker for høyere utdanning både på akademika.no og Haugenbok.no. Våre nettbokhandlere arbeider tett sammen med de fagansvarlige i fysisk butikk og mange av bøkene som bestilles på nett sendes ut til kundene fra våre butikker.

Det vi imidlertid ser og som vi også får rapportert fra utlandet om, er at studentene kjøper færre pensumbøker når de bestiller på nettet. Reduksjonen er faktisk på mellom 20 og 30 prosent! Vi har fagansvarlige med god kompetanse på de ulike fagene. Det er tydelig at studentene som oppsøker en campusbokhandel og får hjelp fra våre fagansvarlige faktisk ser at pensumboken er helt nødvendig for å lære seg faget og bestå eksamen.

Ingen bokhandel uten bøker og ingen bøker uten forfattere. Vi er opptatt av å formidle til studentene at en pensumbok ikke er hvilken som helst bok. Forfatteren er spesialist på feltet og deler sin kunnskap og sine erfaringer på en slik måte at studenter kan lære seg nye fag. I tillegg er redaktørleddet meget viktig for å sikre pedagogisk kvalitet slik at studenter kan ta dette til seg.

Til å være et så lite språkområde som Norge er blir det utgitt et stort antall faglitterære titler hvert år. For å kunne opprettholde en slik faglig bredde må bøkene nå ut til kundene og faktisk bli solgt. Helst i så mange eksemplar som mulig.

Vi håper du tar turen innom en av våre bokhandlere, snakker med våre fagansvarlige og ikke minst ser på alle de spennende bøkene og utvalget. Det vil hjelpe oss til å bli en enda bedre fagbokhandel. Sammen utgjør vi en forskjell for studentene!

Tekst av:
Eli Gerhardsen
Kjedeleder/Chain Manager Akademika

Emner

Pressekontakt

Beate Molander

Beate Molander

Markedsansvarlig, bokhandleransvarlig Psykisk helse 40874105
Gyldendal
Sehesteds gate 4
0164 Oslo
Norge