Gå videre til innhold
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Blogginnlegg -

"Besøksvennen" farmor

Her om dagen var jeg på middag hos min farmor. Farmor er 85 år. Hun spiller bridge på mandager, reiser på venninnetur til India og sender bilder med sin mobiltelefon. Og hun leser dødsannonser. Som hun sier - det er flere begravelser enn bursdager nå for tiden. Farmor er en meget sosial dame, har et stort hjerte og bedriver mye av tiden med å farte rundt og besøke venner og venninner. Forskjellen fra før i tiden er at hverandres kjøkkenbord er byttet ut med landets sykehjem. Vi har et glimrende utgangspunkt for samtalen under dagens middag. Jeg ønsker som pleier på et av landets sykehjem å høre om hvordan det er for henne å se det hele fra utsiden. 

Alle vil vi vel en eller annen gang og på en eller annen måte ha et forhold til sykehjem. Og jeg føler min farmor har spisskompetanse på det å være besøkende. Hun har fulgt mang en venn og venninne dit. Og for ikke lenge siden var hun også nødt til å se sin beste venn og kjæreste søster flytte inn på sykehjemmet. Hun så sin søster forandre seg, hun har sett mange forandre seg. For farmor er det ikke tittelen på navneskiltet på pleieren som har noen betydning. Det er hvordan denne pleieren henvender seg til hennes søster eller venn. Det å "se" at pleieren vet at denne eldre damen eller mannen ikke lengre er som de kanskje en gang var. At man henvender seg i respekt, ikke ovenfra og ned. At hennes venn blir tatt vare på, blir møtt der de er. Det er en viktig ting."Detaljene som gjør deg til deg - om de blir tatt fra deg, da har du mistet mer en nødvendig", sier farmor.

At søster er pen på håret - slik hun alltid har vært, at hun dufter svakt av parfyme slik hun alltid har gjort, selv om hun ikke lenger er den hun har vært. "Det er så mange søte og gode pleiere - det er så mange "vanskelige gamle damer" sier farmor og ler alvorstynget. Farmor legger merke til de " små ting". Det gjør hun for så vidt alltid. Ikke vet jeg om dette er et typisk farmor - fenomen eller om det ligger til generasjonen. Et eksempel ; " Nå skal du få høre - jeg var og besøkte Olga på hjemmet i dag og den nydelige hortensiaen jeg kjøpte sist uke, den er død som en sild! Og kjære Olga hun kan da ikke ta vare på den, det må da saktens pleierne gjøre! Jeg tenker i mitt stille sinn - det er jaggu mange sko du skal fylle i denne bransjen.

Alt har en positiv og en negativ side. Med min farmor følger det gjerne tre positive etter en negativ - det er en egenskap jeg setter pris på med henne. Det hun syns er aldeles nydelig, er når det står en liten tralle i sykehjemmets korridor med te, kaffe og kanskje en liten skål med kjeks. Så hun kan gå ut å hente til seg selv og den hun er på besøk hos. At sengen er forseggjort redd opp, at det ikke på døren er et nummer, men et navn. Det er jo tross alt et hjem! I denne ånd kunne hun slenge på; "Men Olga - ja hun liker jo egentlig ikke hortensia, så det at planten døde, det gjør jo saktens ingen ting."

I morgen skal farmor besøke sin venninne på sykehjemmet. I fjor på denne tid satt de på flyet til India. I morgen skal jeg på dagvakt - Da skal jeg på tross av rutinenes kappløp med tid være enda mer oppmerksom på enkeltindividet og de små ting som kan bety en hel verden.

Qudos - Kunnskap helt enkelt

Skrevet av Caroline Glastad Refsum, assistent på sykehjem

Related links

Emner

Tags

Pressekontakt

Camilla Bruseland

Camilla Bruseland

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 977 17 997
Anne Kathrine Aabel Vikanes

Anne Kathrine Aabel Vikanes

Pressekontakt Markedssjef Gyldendal Akademisk 98 21 82 69
Anja Økland

Anja Økland

Pressekontakt Markedsansvarlig Kommunikasjon Kommunikasjon 45201339
Gyldendal
Sehesteds gate 4
0164 Oslo
Norge