Gå videre til innhold
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Blogginnlegg -

Barn og datasikkerhet – hva bør foreldre vite?

Vi tenker sjelden over at også barn kan bli utsatt for farer innen datasikkerhet. Hvilke viktige dokumenter eller brukerkontoer skulle de ha som noen er interessert i? Jo faktisk er mange interessert i å få et innblikk i barns filer, brukerkontoer og digitale liv. 

Det kan for eksempel være mobbere som benytter informasjonen for å få et overtak eller mennesker som benytter informasjon til utpressing for mer avslørende bilder eller til fornøyelse. Faktisk er barn minst like utsatt for de samme farene som voksne, selv om motivasjonen og bakmennene kan være annerledes. 

Allikevel får de dessverre for lite opplæring i denne delen av "digital kompetanse" gjennom skole. Det er derfor kanskje ingen dum idé å ta en prat med barna om dette temaet nå i sommer. 

Noen nettvettregler man bør ta med barna

 • Ikke dele passord med noen andre (hverken kjente og ukjente).
 • Ikke gi ut personlige opplysninger (navn, adresse, telefonnummer, bankkort osv) til ukjente
 • Tenk deg nøye om før du deler bilder av deg selv.
 • Ikke stol på identiteter på nett. De er enkle å forfalske.
 • Ikke avtal å møte noen du har truffet på nett.
 • Diskuter med foreldre meldinger du er usikker på eller synes er rare/ekle/skumle.
 • Ikke delta i konkurranser eller brukertester.
 • Er noe veldig billig, så er det som oftest for godt til å være sant.
 • Ikke last ned programvare eller spill uten å diskutere dette med foreldre først.
 • Ikke dele bilder av/informasjon om andre, uten samtykke.

Noen nyttige tips til deg som foreldre

Det er viktig at du som foreldre ikke overreagerer eller blir sint dersom du oppdager at barnet har rotet seg bort i problemer på nett. Det viktige her er å skape et forhold som gjør at barn tør komme å spørre om ting de er usikre på, eller kommunikasjon de synes er skummel. Dersom de er redd for hvordan foreldrene vil reagere, vil de holde det skjult, og det blir vanskelig å få veiledet de i disse sakene.

Det er også viktig at du som foreldre kjenner til de tjenestene og nettsidene barna benytter. Vær klar over at barn benytter IT og nettet på en helt annen måte enn voksne. Om det kun diskuteres farer i de mediene voksne benytter dekker man bare en mindre del.

Voksne bør også vurdere å i samråd med barna kunne følge med på deler av handlingene og kommunikasjonen som foregår. Det er mye lettere å snakke om datasikkerhet, og mulige konsekvenser, når man har faktiske situasjoner å henge temaet på. Dette bør gjøres i tidlig alder før dette blir for “kleint”.

Husk at ditt barn også kan være en mobber og stå bak mange av farene vi her har omtalt. Det er lett å være mobber når man er skjult bak en digital “anonymitet”, selv om det ikke er tegn på mobbing ellers. Alt for få innser at dette kan være tilfelle med sitt barn.

Som foreldre bør man også lære seg mer om datasikkerhet selv. Det er ved å vise til reelle eksempler at opplæringen får størst effekt. Alt for mange snakker bare helt overordnet om at man må være forsiktig på nett eller er negative til teknologien som barn uansett kommer til å benytte. 

 • Trenger du inspirasjon og informasjon er boka Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer midt i blinken.


Tekst av forfatter Tom Heine, les hans fullstendige bloggpost om datasikkerhet her

Related links

Emner

Pressekontakt

Susann Hansen

Susann Hansen

Markedsansvarlig Handelshøyskole Handelshøyskole 99011183
Gyldendal
Sehesteds gate 4
0164 Oslo
Norge