Følg Gyldendal Akademisk

Norsk arbeidsliv blir stadig mørkere. Og vi aksepterer det: Ny bok belyser umenneskelige forhold i norsk arbeidsliv

Pressemelding   •   aug 18, 2017 11:03 CEST

Torgny Hasås forfatter og redaktør av boken Det mørke arbeidslivet. Foto: Tri Nguyen Dinh

Oslo, 17. august 2017. Torsdag ble årets kanskje dystreste lesning lansert under Arendalsuka. Boka «Det mørke arbeidslivet» belyser temaer som systematikk i trygdesvindel, fiktiv fakturering, konkursrytteri, falske identiteter og gjelds- og menneskeslaveri. Boken er ikke en ny kriminalroman, men en dokumentarisk fremstilling av faktiske forhold fra norsk arbeidsliv.

Sammen med en rekke medforfattere synliggjør journalist Torgny Hasås i boka «Det mørke arbeidslivet» hvordan tvangsarbeid sprer seg i Norge. Hvordan systemet utnytter arbeidstakere, skaper tapere og lar kriminelle i mange bransjer slippe unna. Og problemet er langt mer utbredt enn mange innser.

− Gjennom konkrete eksempler fra en rekke bransjer viser vi i boka hvordan det mørke arbeidslivet får stadig bedre vekstvilkår i Norge. Selv om dette er mer vanlig i enkelte bransjer enn andre, ser vi at dette når flere og flere bransjer, sier forfatter og redaktør av boken, Torgny Hasås.

Boken passer for alle som tenker å hyre en håndverker hjemme, men også for profesjonelle som ikke vil medvirke til et stadig mørkere arbeidsliv.

Et spørsmål om liv og død
Boken tegner et klart og mørkt bilde av hvordan både norske og utenlandske arbeidsgivere utnytter mennesker i en vanskelig situasjon til egen vinning. Hasås etterlyser vilje til å løse problemene.

− Det er dramatisk at det ikke synes å være en politisk vilje til å iverksette tiltakene som kan løse disse problemene. Regjeringa virker svært fornøyd med de har gjort, og ikke interessert i ytterlige tiltak. For de mange enkeltpersonene som får sine liv ødelagt som vi møter i boka er dette imidlertid langt mer alvorlig enn at det kan reduseres til politikk. For dem kan dette handle om liv og død, sier Hasås.

Aksept i store deler av befolkningen
I forbindelse med lanseringen av boken har analysebyrået YouGov gjort en landsrepresentativ undersøkelse i den norske befolkningen, som viser hvordan forholdene har grobunn i nordmenns holdninger til tematikken. Undersøkelsen viser at hver fjerde nordmann mener det er greit at utenlandske arbeidere ikke får samme vilkår som norske. I tillegg mener en av tre at det er greit å kjøpe svarte tjenester som privatperson. Tusen mennesker har svart på undersøkelsen. De mener at det er myndighetenes oppgave å løse problemene.

− Det er skremmende at så mange aksepterer svart arbeid og underbetaling av utlendinger, Ved å vise omfanget, og ikke minst konsekvensene, håper vi at flere blir bevisst hvor alvorlig dette faktisk er, avslutter Hasås.Bokens forfattere:

  • Torgny Hasås, journalist i LO-Aktuelt og frifagbevegelse.no
  • Brede Edvardsen, Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund og tidligere hovedtillitsvalgt i ISS Facility Services
  • Steinar Rindhølen, Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund
  • Vilde Fastvold Thorbjørnsen, Stipendiat i medisinsk antropologi, institutt for helse og samfunn, UiO
  • Anne Mette Ødegård, forsker i FAFO
  • Jan Erik Støstad, Generalsekretær i SAMAK

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Torgny Hasås, redaktør og forfatter av boken
Tlf. 918 79 767 eller e-post torgny.hasaas@lomedia.no

Les mer om boken

Gyldendal Akademisk er Norges ledende universitets- og høgskoleforlag. Vi dekker et vidt spekter av fagområder, og vi gir deg kompetanse for fremtiden med den mest oppdaterte faglitteraturen og de gode pedagogiske verktøyene.

Bestill presseeksemplarer her

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.