Følg Gyldendal Akademisk

Styrking av kvalitativ forskning

Nyhet   •   nov 24, 2017 11:58 CET

Foto: Thinkstock

Aksel Tjoras nye «gulbok» skal gjøre den kvalitative forskeren både tryggere og modigere. Kanskje er det derfor den tas i bruk av stadig flere?

Ulike varianter av kvalitative forskningsmetoder blir i økende grad benyttet av forskere og studenter innenfor samfunnsvitenskap, helse- og sosialfag, teknologistudier og så videre. Gode instruktive og bredt anlagte metodebøker er derfor helt avgjørende. Aksel Tjora har derfor knadd på sin bok om kvalitative forskningsmetoder i en tiårsperiode og har stadig videreutviklet og konkretisert en «stegvis-deduktiv induktiv» tilnærming. En tydelig trinnvis tilnærming og en særlig detaljert redegjørelse for kvalitativ analyse skiller tredjeutgaven av boken fra det meste annet på markedet.

VISSTE DU DETTE?

- Kvalitative studier brer om seg i alle disipliner, også i den kvantitativt orienterte medisinen.

- Den velkjente analysestrategien «grounded theory» ble introdusert i USA på 1960-tallet som en protest mot en ensrettet kvantitativ tradisjon.

- Dybdeintervjuer er den mest utbredte metoden for å generere kvalitative data.

- Den induktive teoriutviklingen, som SDI-modellen bygger på, var også essensiell for fysikere som Niels Bohr og Albert Einstein.Mer utstrakt bruk av kvalitativ forskning

Kvalitative forskningsmetoder brer om seg ikke bare i forskningen, men også innenfor evaluering og rådgivning. Gode strategier og anvendelser kan vise vei i jungelen av begreper.

Stegvis-deduktiv induksjon
I førsteutgaven fra 2010 introduserte Tjora stegvis-deduktiv induksjon (SDI) som analysestrategi for å gjøre kvalitativ analyse mer tilgjengelig for studenter på alle nivåer. Ved stegvis behandling av kvalitative data hjelpes leseren til en pålitelig analyse med teoretiske ambisjoner.

Sosiologisk poliklinikk
Arbeidsfellesskapet Sosiologisk poliklinikk i Trondheim utfører oppdrag for offentlige og private virksomheter, hovedsakelig ved å bruke SDI-tilnærmingen. Metodens gjennomsiktighet gjør den anvendelig når man har oppdrag for aktører som ikke selv er vant til å benytte kvalitative undersøkelser.
Teknisk støtte for kvalitativ analyse
I boken vises det hvordan man kan bevare empiriske detaljer gjennom SDI-modellens steg ved å utnytte programvare for kvalitativ koding. Dermed ivaretar man de mange nyansene som preger kvalitativ forskning.


Les mer om Kvalitative forskningsmetoder i praksis av Aksel Tjora 

Kjøp boken her

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks <a href="http://fagnyheter.gyldendal.no/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Personvernerklæring</a>.