Følg Gyldendal Akademisk

​Slipp følelsene fri

Nyhet   •   okt 18, 2018 12:51 CEST

Omslagsdesign: Laila Mjøs

Psykolog Jan Reidar Stiegler synes følelser har fått et overdrevent dårlig rykte. Så dårlig at han og to kolleger har skrevet bok om hvorfor du bør omfavne følelsene dine og slippe dem fri.

Det hele startet i terapirommet. Etter flere år som psykolog og terapeut merket Jan Reidar Stiegler, Aksel Inge Sinding og Leslie Greenberg at dette med følelser var noe som engasjerte. Pasientene ville vite mer. Hvorfor reagerer jeg som jeg gjør? Hva styrer følelsene mine? Og hvordan kan jeg jobbe med følelsene? Pasientene ba om tips til lesestoff, men det fantes få lettleste bøker om temaet. Boken «Klok på følelser – det følelsene prøver å fortelle deg» ble dermed født. En bok som nettopp skal hjelpe oss med å forstå følelsene våre og hvordan vi kan bruke det følelsene prøver å fortelle oss.

– Mange har et veldig dårlig forhold til sine egne følelser, og følelser har fått et dårlig rykte i vårt samfunn. Vi snakker om «å bryte sammen» når noen gråter eller «å miste kontrollen» når noen blir sint. Følelser har på en eller annen måte blitt noe som man skal kontrollere og holde i sjakk. Noe som strider helt imot hva forskning sier. På ett eller annet tidspunkt har det oppstått en kløft mellom det som er den faglige forståelsen av viktigheten av å uttrykke følelser og samfunnets forventninger om å holde følelser for seg selv. Dessverre har sistnevnte fått overtaket, sier Jan Reidar Stiegler.

Hvorfor er følelser så viktige?

– Vi er alle født inn i livet med sterke følelsesuttrykk. Om du ser og hører en baby, så ser du tydelig at følelsene er selve fundamentet i oss. Det er et indre rop etter noe. Følelsene er med oss hele livet og er sterke. Får du ikke et godt forhold til følelsene dine, kan det skape utfordringer senere i livet.

Du snakker om å ha et godt forhold til følelsene sine, hva mener du med det?

– Det betyr at du kan kjenne dem og tillate at de er der. At du kan spørre: hvorfor føler jeg akkurat dette akkurat nå? Hva betyr denne følelsen for meg i mitt liv? Rett og slett at du lytter til det følelsen din prøver å fortelle deg om dine behov, og at du tør å uttrykke det. Det betyr ikke at du skal vise alle følelser hele tiden, men at du tør å være bevisst på at følelsene er der og hva de betyr.

Hva kan skje om vi ikke lytter til følelsene våre?
Følelsene våre er kroppslige, vi opplever dem og kjenner dem i hele kroppen. Om du har sterke følelser som du aldri får uttrykt, så påvirker det deg. Følelser som ikke blir anerkjent kan føre til alvorlige sykdommer som angst, depresjon, søvnløshet, stress, hjertesykdommer og andre psykiske lidelser.

Hvorfor har vi egentlig følelser?

– Vi har følelser for å ivareta viktige behov som handler om det å overleve. De grunnleggende følelsene som går igjen hos alle er frykt, sinne, tristhet, skam, glede og interesse. Frykt hjelper oss å unngå fare. Sinne viser et behov for grenser, respekt og anerkjennelse. Skam gjør at vi tar hensyn til noe større enn oss selv som samfunnet rundt oss. Følelsene forteller oss noe om våre behov og hjelper oss å navigere i samfunnet.

Er noen følelser mer verdt enn andre?
– I Norge verdsetter vi hva vi kan kalle et kontrollert uttrykk. Vi skal ikke være for engasjerte eller for brautende. Vi skammer oss blant annet hvis vi tar for stor plass. Der skiller vi oss veldig fra amerikanerne som verdsetter iver og engasjement. Men det er et område det er helt innafor å vise mye glede i Norge, og det er idrettsglede. Idrettsglede har mer aksept enn andre følelsesutbrudd.

Av: Turbo Kommunikasjon ved Guri Five

Hør forfatter Aksel Inge Sinding prate i Fagbokpodden om hvorfor blir ofte kvinner trist og menn sint? Hvorfor er det greit å ha en diagnose, men ikke å vise følelser? Kan man bli ødelagt av emosjonelle sår? Hvorfor føler du ofte noe annet enn det du tror? Finnes det normale familier? 

Kjøp boken her

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.