Følg Gyldendal Akademisk

Skreddersydd e-læring for kommunene

Nyhet   •   apr 10, 2017 09:00 CEST

Foto: NTB Scanpix

Gyldendal har i flere år utviklet digitale læringsløsninger i tett samarbeid med brukerne. Fagutvikler Kamilla Steinsvåg i Songdalen kommune ble invitert inn i prosjektarbeidet med digitale kurs for helsearbeidere.

Kamilla Steinsvåg er utdannet sykepleier med videreutdanning i lindrende omsorg. I dag jobber hun som fagutvikler i Songdalen kommune, og hun har blant annet ledet implementeringsprosjektet «Livets siste dager» i Vest-Agder.

Brainstorming
Songdalen kommune bruker Sykepleiehåndboka (SHB), som er et digitalt prosedyreverktøy for helsepersonell, utviklet av Gyldendal Akademisk. Sammen med en kollega i Lindesnes kommune ble Steinsvåg invitert av forlaget til å komme med innspill for utvikling av digitale kurs.
– Vi deltok på møter i Oslo. Prosjektmedarbeidere fra Gyldendal kom også ned til Sørlandet for å besøke oss. Det ble en spennende prosess. Vi brainstormet og laget store tankekart og kom blant annet med forslag om ulik tilrettelegging for ansatte med høyere og lavere utdanning, sier Steinsvåg.

Kvalitetssikring
Som deltaker i prosjektgruppen fikk Steinsvåg også komme med ønsker om hvordan læringsverktøyet skulle se ut, hva slags kommunikasjonssystemer kommunen trengte for å ta det i bruk, og hvilke systemer som måtte være på plass for rapportering av gjennomførte kurs.

– Det viktigste er at kursene er gode! Samtidig må løsningen være enkel, slik at alle kan bruke den. Et annet viktig poeng er at verktøyet må være kvalitetssikret. Det vet vi at det blir gjennom Gyldendal. Jeg er imponert over hvor mange som har vært involvert. De er grundige når det gjelder å gå gjennom all dokumentasjon. At vi som sluttbrukere har fått komme med våre innspill, er også veldig positivt, sier Steinsvåg.

Fleksibelt opplegg
Så langt har Gyldendal utviklet syv digitale kurs. Flere skal ferdigstilles i løpet av våren. Ett av kursene Songdalen kommune ønsker å ta i bruk, er det om legemiddelhåndtering. Helsefagarbeidere kan følge kurset på internett og jobbe med modulene så lenge de ønsker, før de gjennomfører en obligatorisk test. Når kurset er gjennomført og testen er bestått, får de lov til å dele ut medisiner på sykehjem og sykehus, i hjemmetjenesten eller andre steder.

– Det stilles høye krav for å bli godkjent. Man må blant annet ha kunnskap om virkninger og bivirkninger og vite hvordan man håndterer ulike legemidler. I tillegg må de ansatte gjennomføre praktisk trening på egen arbeidsplass, sier Steinsvåg. 

Tidligere har kommunen kjøpt kurs i legemiddelhåndtering gjennom en apotekkjede. Det har vært forholdsvis kostbart. Selv om de digitale kursene også koster litt, ser Steinsvåg en klar fordel ved at deltakerne kan gå gjennom opplæringen så mange ganger de vil, før de tar testen.  E-læring gir samtidig arbeidsgiver og arbeidstaker større fleksibilitet.

– Vi kan legge til rette for at digitale kurs gjennomføres på jobben i arbeidstiden. Eller vi kan avtale at de ansatte gjør dette hjemme, og kompensere med avtalt avspasering. Det er en effektiv, tidsbesparende og økonomisk smart måte å gjøre det på, sier Steinsvåg.

Tips til andre
Hennes beste tips til andre kommuner som vurderer å kjøpe inn digitale kursløsninger i helsefaget, er å foreta grundige undersøkelser i forkant.

  • Snakk gjerne med kommunelegen og be vedkommende vurdere innholdet, om mulig sammen med fagansvarlig sykepleier i kommunen.
  • Sjekk hva som er økonomisk mulig. Ikke la pris være eneste kriterium for utvelgelse.
  • Husk at god kvalitet kanskje koster litt mer. Når det gjelder samarbeidet med Gyldendal, er Steinsvåg full av lovord.

– Til å være en såpass stor leverandør, var de ydmyke i møtet med oss. Det er fantastisk å oppleve at de stoler på den kompetansen vi besitter og at vår kunnskap er nyttig for det produktet forlaget utvikler. Dette har virkelig vært gøy å få være med på!

Tekst: Irina Lee
Teksten stod første gang i Vit nr.
1-2017

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.