Gå videre til innhold
Foto: Metro Branding
Foto: Metro Branding

Nyhet -

Skilsmisse og barns reaksjoner: Vis interesse for alle barnets følelser

En skilsmisse er tøff for både store og små, men for de minste kan det være særlig vanskelig å vise de riktige følelsene og bli forstått i situasjonen. 

– Skilte foreldre innebærer en risiko for at barnet utvikler sinneproblematikk og engstelse, og de trenger hjelp til å utvikle et språk for følelsene sine og lære seg å roe seg ned, sier Solfrid Raknes, psykolog og kognitiv terapeut, som veileder leger, psykologer og barnevernstjenesten om blant annet sinne og engstelsesproblematikk hos barn.

For et sint barn som ikke klarer å roe seg ned, oppstår det gjerne tilleggsproblemer når det ”oppfører seg dårlig”.

– Det er ikke lov å slå, men det er fort gjort at et sint barn gjør det. Når barnet oppfører seg ille fordi det er sint er det først og fremst et ferdighetsproblem, ikke et forståelsesproblem. Derfor kan det være frustrerende å bli forklart at ikke er lov å slå; barnet vet jo egentlig det. Han eller hun klarte bare ikke å roe seg ned akkurat da, og da gikk det galt, sier Raknes.

Solfrid Raknes Foto: Thomas Brun, NTB Scanpix

Derfor er det liten vits i å få barnet til å prate om sinnet sitt når det er sint, da er en pause det beste, råder hun. Det er bedre å snakke om hvorfor barnet ble sint når det har roet seg.

– Barn trenger de voksnes hjelp til å forstå og ta ansvar for egne følelser. Utforsk følelsene barnet viser, og hjelp barnet til å anerkjenne og forstå dem. Vis interesse for alle barnets følelser, og la alle følelser være lov å snakke om, sier Raknes.

Se rødt og grønt
I barnehagen brukes gjerne røde og grønne tanker for å lære barnet å utforske hvordan følelser foregår og ser ut. 
– Det er lurt å leke og bruke tøysesituasjoner for å snakke om når noe dumt skjer. For eksempel et skuespill, der den røde bamsen er sint og slår tilbake, men hva gjør den grønne bamsen? La barnet få prate om alternativene. Begynn med leken, og så kan dere flytte gode handlingsstrategier over til det barnet selv gjør senere, sier Raknes.

Unngåelse kan være engstelse
Sinne gir seg lett til kjenne, men redsel og engstelse kan være vanskeligere å oppdage for de voksne rundt barnet. En familie i oppløsning, foreldre som krangler og flytting kan stresse barnet, og føre til engstelse. Som voksen bør du se etter om barnet unngår enkelte situasjoner.

– Når vi er overdrevent redd går det automatikk i å ville unngå det vi frykter, eksempelvis at barnet blir redd for å gå i barnehagen, være alene eller snakke i klassen. Mange blir engstelige etter skilsmissen. Barnet har da gjerne lettere for å si ”jeg liker ikke det”, enn at jeg er redd for det, sier Raknes.

For å bli trygg igjen, må barnet få øve seg; bruk gjerne de grønne og røde bamsene og tankene i treningen.

– På samme måte som med sinne kan du vise barnet hvordan det kan bruke de grønne tankene og for å møte situasjoner de frykter. Gi anerkjennelse og belønning når barnet forstår og prøver på noe hun eller han er overdrevent engstelig for, sier hun.

Les mer om Psykologisk førstehjelp

Tekst: Anna K. Langhammer

Related links

Emner

Tags


Gyldendal Akademisk er Norges ledende universitets- og høgskoleforlag. Vi dekker et vidt spekter av fagområder, og vi gir deg kompetanse for fremtiden med den mest oppdaterte faglitteraturen og de gode pedagogiske verktøyene.

Bestill presseeksemplarer her

Pressekontakt

Beate Molander

Beate Molander

Markedsansvarlig, bokhandleransvarlig 40874105