Følg Gyldendal Akademisk

På sporet av den tapte pensjon

Nyhet   •   jun 06, 2018 10:02 CEST

Foto: Thinkstock

Du har hørt mange ganger at vi blir eldre enn før. Du har trolig også hørt at det kan bli vanskelig å få pensjonen til å strekke til, men vet du hvor ille det kan bli?

I det norske arbeidslivet er vi svært flinke til å forhandle lønn, men vi forhandler forsvinnende lite pensjon. Selv om det ser ut til at vi skal leve av pensjonene våre i 30–40 år, er bevisstheten om denne «utsatte lønnen» urovekkende lav. Ifølge Human Mortality Database kan halvparten av de som er født i 2007, forvente å leve til de er hele 103 år. Hvis fremtidens arbeidstakere skal jobbe kun til de er mellom 62 og 67 år, vil det bety at deres karriere som pensjonister vil være omtrent like lang som yrkeskarrieren. Det setter uttrykket «pensjon er utsatt lønn» i et interessant perspektiv og bør motivere både arbeidstakere og tillitsvalgte til å bli like opptatt av pensjon som av lønn.

Veien mot en god pensjon går i to spor. Det ene er det kollektive sporet, som handler om å gå sammen med kollegaene dine og kreve tariffavtale med AFP og bedre tjenestepensjon av bedriften du jobber i. Det andre er det individuelle sporet, som handler om å tjene mye, jobbe lenge og spare mye. Det individuelle sporet er vel og bra, men det er ikke alle forunt å kunne gå i det! Det gir dessuten ingen solidarisk pensjon og er derfor ikke noe sikkerhetsnett for folk flest.

Denne boken handler derfor mest om det kollektive sporet, og boken viser at det er gjennom forhandlinger om pensjon, i sentrale og lokale oppgjør, det kommer mest penger i kassen. AFP er et godt eksempel på det første, og i boken ser du flere eksempler på det andre. Det kollektive sporet er det vi i fagbevegelsen som har kjempet frem, og vi må fortsette å gå det opp slik at det på sikt blir bredere og stadig mer trafikkert.

Jeg håper boken kan være motiverende og nyttig i arbeidet med å forhandle frem bedre pensjonsordninger. Det er en viktig jobb som tillitsvalgte og arbeidstakere må gjøre sammen. Og jo bedre forberedt dere stiller, jo større sjanse har dere for å nå frem. Det kan selvsagt bli «varmt rundt ørene» i forhandlingssituasjonen, men husk at konflikter ikke trenger å være farlige. Uenigheter og høy temperatur kan ofte være begynnelsen på noe bra.
Jon Olav Bjergene, forfatter av boken På sporet av den tapte pensjon. Bjergene er avdelingsleder og advokat i forhandlingsavdelingen i HK.

Utdrag fra boken På sporet av den tapte pensjon

Kjøp boken her

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.