Følg Gyldendal Akademisk

Oppgjør med kapitalismen

Nyhet   •   des 01, 2016 12:36 CET

Illustrasjon: Thinkstock

Når markedsføringsguden Philip Kotler kaster seg inn i samfunnsdebatten, er det verdt å lytte. Hans siste bok er en bredside mot turbokapitalismen.

De fleste som har studert økonomi, har vært borti Philip Kotler. Hans grunnbok Markedsføringsledelse er en av verdens mest brukte lærebøker, og Kotler regnes med rette som det moderne markedsføringsfagets far.

På sine eldre dager er Kotler aktiv som aldri før, og i Oppgjør med kapitalismen kaster han seg inn i samfunnsdebatten. Her tar han for seg fjorten betydelige svakheter ved kapitalismen, blant annet ujevn fordeling av inntekt og formue, fattigdomsproblemet og miljøutfordringene.

På tross av dette er Kotler optimist og foreslår blant annet å se mer til de nordiske landene for inspirasjon.

VISSTE DU DETTE?

  • Oppgjør med kapitalismen er Philip Kotlers tilsvar til Thomas Piketty Kapitalen i det 21. århundret. Kotler er enig i mye av det Piketty skriver, men mener at for få klarer å lese den 800 sider lange boken.
  • Kotler er egentlig utdannet samfunnsøkonom. Han studerte under tre fremtidige Nobelprisvinnere – Milton Friedman, Paul Samuelson og Robert Solow – før han revolusjonerte markedsføringsfaget.
  • Den første utgaven av Markedsføringsledelse kom ut i 1967. Dette grunnverket er en av verdens mest brukte lærebøker, og ny norsk utgave kom ut tidligere i høst.

Kapitalismens fjorten svakheter

Kotler mener man må ta fatt i fjorten alvorlige svakheter ved kapitalismen, og kommer med sine egne forslag til løsninger. Han mener kapitalismen:

1. har få eller ingen løsninger på problemet med vedvarende fattigdom,

2. skaper stadig større forskjeller i inntekt og formue,

3. ikke betaler en lønn man kan leve av, til milliarder av arbeidere,

4. neppe vil skaffe nok jobber til folk, med den økende automatiseringen,

5. ikke belaster næringslivet hele den samfunnsøkonomiske kostnaden for dets virksomhet,

6. driver rovdrift på miljøet og naturressursene i fravær av regulering,

7. skaper konjunkturer og økonomisk ustabilitet,

8. fremhever individualisme og egeninteresse på bekostning av samfunn og fellesskap,

9. oppfordrer til høy forbruksgjeld og fører til en mer finansielt drevet økonomi i stedet for en produsentdrevet sådan,

10. lar politikere og næringslivsinteresser samarbeide for å undergrave de økonomiske interessene til flertallet av innbyggerne,

11. favoriserer kortsiktig profittjag på bekostning av langsiktige investeringsplaner,

12. bør ha regler for produktkvalitet, sikkerhet og sannhet i markedsføringen, og regler mot konkurransehindrende adferd,

13. er tilbøyelig til å konsentrere seg snevert om BNP-vekst,

14. må ta lykke og sosiale verdier inn i markedsmodellen.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.