Følg Gyldendal Akademisk

Hvordan er det egentlig å være fosterhjem?

Nyhet   •   feb 22, 2018 10:45 CET

Foto: Thinkstock

Mange barn og ungdommer trenger en ny familie de kan bo hos fordi de ikke kan bo hjemme, for et kortere eller lengre tidsrom. Hvordan er det egentlig å være fosterhjem?

Norge mangler mange fosterhjem. Hvert år mottar over 50 000 barn og unge i Norge hjelp fra barnevernet, og rundt 40 prosent av disse bor i tiltak utenfor hjemmet sitt, flesteparten i fosterhjem (bufdir.no, 2017). Dette burde kanskje være en god nok grunn for mange norske familier til å ville hjelpe, men for de fleste er dessverre disse barna som trenger et hjem, bare et tall. 

Et fosterhjem er et privat hjem som tar vare på barn og unge som av forskjellige grunner ikke kan bo sammen med foreldrene sine. Fosterforeldre har den daglige omsorgen for barnet på vegne av barneverntjenesten. Ansvaret for oppfølging av barnet og fosterhjemmet, samt sørge for nødvendige støttetiltak ligger til barneverntjenesten (fosterhjemsforening.no).

Med lang erfaring fra eget fosterhjemsarbeid, tegner forfatter Gunni Banggren et bilde av hvordan det er å åpne hjemmet sitt for barn og ungdom, og hvilke utfordringer, gleder og sorger fosterfamilier kan få i møte med det nye familiemedlemmet. Boka er en verktøykasse som gir tips og ideer til hvordan fosterfamilier kan oppnå godt samspill og stabilitet i hverdagen.

Boka gir ikke det ultimate svaret på hvordan det er å være fosterhjem. Alle hjem er forskjellige, og alle mennesker er forskjellige. Men jeg håper at den kan være en hjelp på veien, både før bestemmelsen om å bli fosterhjem er tatt, og under­veis i arbeidet. I tillegg håper jeg på at de som jobber i barne­vernet, også kan lese den, slik at de får en gløtt på innsiden av en fosterfamilie. Det er alltid nyttig i arbeidet med å få nye familier og ikke minst holde på dem man har.

Gunni Banggren

Utdrag fra boken En ekstra - en bok om å være fosterhjem av Gunni Banggren

Kjøp boken her

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks <a href="http://fagnyheter.gyldendal.no/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Personvernerklæring</a>.