Følg Gyldendal Akademisk

2018 er året alle oppdaget hvor stor verdi våre personopplysninger egentlig har

Nyhet   •   mai 22, 2018 14:13 CEST

Ved innføringen av GDPR i 2018 ble alle oppmerksomme på at det er vi mennesker som er varen, våre personopplysninger kan selges på samme måte som en handelsvare. Dette er året hvor vi som forbrukere har forstått at vi har makten over hvem som gjør hva med våre persondata. I tillegg er dette året hvor all privat og offentlig virksomhet bør ta personvern alvorlig for å unngå høye bøter eller negativ presse. 

For eksempel har utviklingen av Internett og nye kommunikasjonsplattformer og -applikasjoner bidratt til at vi alle har blitt «publisister». Vi er ikke lenger avhengige av at de tradisjonelle, redaktørstyrte mediene slipper oss til i deres flater. Nå kan vi publisere våre ytringer direkte til «hele verden» ved enkle tastetrykk. Da får vi samtidig et ansvar for hva vi publiserer, blant annet om andre personer. Det ansvaret utsatte vi oss ikke for tidligere, og derfor trengte vi heller ikke så mye kunnskap om de ytringsfrihetsbegrensningene som ligger i reglene om privatlivets fred, retten til eget personbilde og vernet mot ærekrenkelser.

Lovgivning skal helst være åpen for den teknologiske utviklingen, slik at den ikke blir en unødvendig bremsekloss Noen ganger må den imidlertid brukes for å skjerme mennesker fra utviklingens uheldige sider. Nå har vi hatt teknologi og tjenester i flere år som gjør at EU og Norge i 2018 vil tilpasse sin lovgivning til den virkeligheten vi befinner oss i, gjennom EUs personvernforordning.

I boken Personvern - publisering og behandling av personopplysninger forklarer Jon Wessel-Aas og Magnus Ødegaard hvordan de nye lovreglene vil endre vår digitale hverdag og hvor grensene går for publisering og behandling av personopplysninger. Personvern er skrevet med tanke på deg som publiserer på sosiale medier eller er opptatt av dine rettigheter til eget personbilde og andre personopplysninger. Denne boken passer også for næringsdrivende og offentlig virksomhet som får nye krav å forholde seg til i 2018. I tillegg er boken egnet for jurister som arbeider med personvern.

Kjøp boken her

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.